anticiperen op de transitie in de zorg

Concept

Een verouderd verzorgingshuis, prachtig gelegen in een parkachtige omgeving in Voorhout, vroeg om aanpassing aan de eisen van de moderne bewoner: geïntegreerd wonen van mensen met uiteenlopende zorgbehoeftes – van mensen met een psychogeriatrische stoornis tot gezonde 55-plussers –, grotere woonruimtes, zorgappartementen, moderne voorzieningen en een levendig centrum. In fasen heeft Spring architecten de aanpassingen ter hand genomen. We stelden het behoud van het landschappelijk geheel voorop. Op het terrein, zorgvuldig ingepast in het bestaande groen, zijn een appartementengebouw en levensloopbestendige ‘tweekappers’, koop en huur, voor mensen vanaf 55 jaar met én (nog) zonder zorgbehoefte gebouwd. Hierna is het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van het hoofdgebouw ter hand genomen. In drie aparte vleugels hebben hebben psychogeriatrische bewoners ieder een eigen appartement gekregen in een groepwoning met eigen entree en buitenruimte. Dit concept werd direct opgenomen in een publicatie voor kleinschalig groepswonen van het vroegere College bouw zorginstellingen.

Onder zestien zorgappartementen rondom het atrium zijn restaurant en een nieuwe satellietkeuken gesitueerd. De vroegere eet- en recreatiezaal is veranderd in een grand café. De entree van het hoofdgebouw wordt ruim en open, met toegang tot een hoog en licht atrium over drie verdiepingen, het ‘dorpsplein’. Een winkel, een kapper en andere voorzieningen maken van deze kern een levendige ontmoetingsruimte. Voor gezelligheid en contact kan iedereen terecht in dit ‘dorp in een dorp’. Aan de oostzijde van het hoofdgebouw zijn (para)medische voorzieningen zoals een dokterspost met 6 behandelunits , ruimte voor fysiotherapie en een apotheek opnieuw gehuisvest in een nieuwe vleugel. Deze zorginfrastructuur faciliteert s’avonds en in het weekend de 1e-lijnsvoorziening voor de gehele bollensteek.

 

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.