een plek waar mensen elkaar ontmoeten

Concept

Onderwijsconcept

Het voorzieningenhart huisvest een Brede School met een omvang van 16 basisschoolgroepen met buitenschoolse opvang, een royale sportvoorziening en tal van andere sociaal maatschappelijke voorzieningen. Er is sprake van meerdere gebruikersgroepen en intensieve betrokkenheid met de buurt. De school heeft een heel eigen (ontwikkelingsgericht) onderwijsconcept waarbij steeds drie onderwijsgroepen zijn geclusterd. Er kan klassikaal les worden gegeven, maar voor het merendeel wordt er niet klassikaal lesgegeven (competentiegerichte benadering). Per drie lokalen is er een centrale middenruimte. Met schuifwanden tussen lokalen en de middenruimte kan de gewenste situatie steeds worden opgezet. De school is een afspiegeling van “de kleine samenleving”.

Duurzaamheid

De constructiestructuur laat een grote mate van flexibiliteit in de invulling met lokalen toe omdat grote vrij indeelbare onderwijsclusters gemaakt zijn. Daarnaast is er rekening gehouden met uitbreiding in de toekomst. Binnen het vierkante terrein dat geheel bebouwd is kan door de versteviging in de constructie in de toekomst 300 m2 vloeroppervlak bijgebouwd worden. Er is veel aandacht besteed aan het binnenklimaat. Er wordt CO2 gestuurd geventileerd door middel van gebalanceerde ventilatie gecombineerd met koeling. Het gebouw is voorzien van vloerverwarming waardoor het dagelijkse onderhoud van vloeren en wanden eenvoudig kan plaatsvinden. Zowel voor de binnenafwerking als de buitenkant zijn onderhoudsarme materialen toegepast. Er is een GPR berekening gemaakt welke laat zien dat het gebouw met een hoge graad van duurzaamheid is gerealiseerd.

Multifunctionaliteit

Op de begane grond bevindt zich als wijkcentrum een groot multifunctioneel gebied dat zich naar beneden (kelder) uitbreid met een sporthal en een sociëteit. Door geringe aanpassing (met schuifwanden) te doen zijn de ruimten over de gehele dag in gebruik door een grote en diverse groep van gebruikers (diverse verenigingen, buitenschoolse opvang en de school). Ook zijn basisvoorzieningen (voor lucht, verlichting en geluid) aangebracht waardoor de ruimten voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. De sportvoorziening en de sociëteit kunnen onafhankelijk functioneren en hebben een eigen entree. Een zeer complexe opgave vanwege de krappe locatie en de grote groep belanghebbenden.

 

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.