Concept

De Sterrenlanden is een verpleeghuis voor mensen met een somatische- of psychogeriatrische handicap in Dordrecht. Het in 1976 gebouwde complex is gesitueerd aan de rand van de wijk, grenzend aan een groene zone.  Het ontwerp van Spring architecten voor de uitbreiding van het verpleeghuis, met drie woongroepen voor ieder zes bewoners en twee en twintig huurappartementen, sluit stedenbouwkundig aan bij de bestaande woonbebouwing in de wijk. Uitgangspunt bij de ontwikkeling is een zelfstandig functionerend gebouw, dat ook na amoveren van het bestaande verpleeghuis zijn vanzelfsprekendheid behoud. Na uitvoerige modellen- en programmastudie is gekozen voor een langgerekt blok dat afwisselend drie, twee en vier lagen hoog is. Een sprong in het gebouw markeert de knik in de Algolring en geeft ruimte aan de entree van het appartementengebouw.

De ruimtelijke en lichte entreehal ontsluit de appartementen en de drie woongroepen. Vanuit de entreehal is het ook mogelijk door te lopen naar de centrale hal van het verpleeghuis. De drie woongroepen zijn boven elkaar gesitueerd op de begane grond, 1e en 2e verdieping. Iedere woongroep heeft een buitenruimte in de vorm van een terras. De appartementen zijn uitgewerkt als zelfstandige woningen en zijn volledig rolstoeltoegankelijk. Ieder appartement beschikt over een Frans balkon. De gevel van het gebouw is uitgevoerd in een warm oranje/gele baksteen in moduul 90 formaat, die enerzijds aansluit bij de gele steen van De Sterrenlanden maar anderzijds een sterkere kleur en robuustheid uitstraalt. Het spel van verticale gevelopeningen, baksteenpenanten, balkonhekjes en terrassen geeft de gevel een levendig aanzien.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.