eigentijds monument

Concept

Veel aandacht kreeg de relatie van het verenigingsgebouw met de Grote Kerk. Dit monument van 1898 is een van de blikvangers van Alblasserdam. Gekozen is om het ontwerp zover mogelijk in de hoek van het terrein te plaatsen. Samen met de eis om op zes meter van de kerk te blijven ontstond er een ‘vrije’ vorm gedicteerd door bebouwingsgrenzen. Alleen de richting van de pleingevel is door de architect bepaald. Dit leidde tot een uitnodigend kerkplein met maximaal zicht op de kerk. Ook het schuine dakvlak geeft vanaf het Cortgene weer goed zicht op de gerestaureerde kerktoren.

Aan het ruime kerkplein ligt de entree van het verenigingsgebouw. De kleurtoon van de entreepui is familie van de toegangsdeuren van de kerk. Op dezelfde subtiele wijze zijn ook de verdere materiaalkeuzes gemaakt. Wel familie met elkaar, toch een eigen identiteit. Zo is het baksteen iets donkerder, maar glimmend. Het dak is uitgevoerd in metalen panelen met een zinklook. Het eindbeeld levert een ingetogen gebouw op waarnaast de monumentale kerk juist tot haar volle recht komt.

Het interieur van het verenigingsgebouw is verrassend. Onder het houten zadeldak zijn prachtige ruimten ontstaan van verschillende grootte, hoogte en lichtinval. Daarnaast is het overzicht tussen de ruimten, door zichtlijnen en doorkijkjes, een opvallende kwaliteit. Het samenspel tussen de bouwcommissie en Spring architecten leverde een karakteristiek gebouw op waarbij soberheid en gezelligheid, eigentijdsheid en monumentaliteit hand in hand gaan.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.