Typologie voor vitale senioren

Concept

De situering van de nieuwe woongebouwen op Zorgcampus Gerto doet recht aan de ruimtelijke samenhang en landschappelijke sfeer van de locatie in Voorhout. De 12 geschakelde woonhuizen zijn in een halve cirkel geplaatst tegenover een appartementenblok van drie verdiepingen hoog met vier tweekamer- en acht driekamerappartementen. De zo gevormde halfronde ruimte met een vijver completeert het afwisselende beeld van een parkachtige structuur, waarvan de gebouwen tamelijk losjes deel uitmaken met een vanzelfsprekende oriëntatie op uitzicht en bezonning.

Het appartementengebouw is een zgn. vierspanner, waarbij er telkens twee appartementen tegenover elkaar aan een centrale hal zijn gesitueerd. Naast de besloten entreeruimte met een centrale vide is ieder appartement overhoeks gesitueerd, waardoor er van twee kanten uitzicht en daglicht mogelijk zijn vanuit de ruime woonkamer. Royale en enigszins beschutte balkons geven naar twee zijden uitzicht. De insnoering van de wijkende gevels onder een grote luifel over de hele breedte verschaft het compacte gebouwtje een karakteristieke verschijningsvorm.

De geschakelde tweekappers wijken programmatisch sterk af van hetgeen in Nederland bij dit woningtype te doen gebruikelijk is, hoewel de verschijningsvorm op het eerste gezicht refereert aan een reguliere geschakelde tweekapper met een lessenaardak. De verdiepingen van de woningen zijn namelijk niet op de woonkamer geplaatst, maar op de garage. Dit leidt vanzelf tot een relatief kleine slaapverdieping met twee slaapkamers naast een grote woonruimte op de begane grond voor senioren die goed ter been blijven. De woning is eenvoudig aanpasbaar met een slaapkamer op de begane grond met bijbehorende badkamer op de plaats van de garage, zodra deze aanpassing gewenst wordt.

Qua verschijningsvorm harmoniëren de nieuwe woningen op een eigentijdse manier met de bestaande gebouwen, omdat gekozen is voor een rustige kleurstelling en aansluitend materiaalgebruik. Genuanceerde en gesinterde baksteen, lichte kozijnen en boeiboorden en een verzorgde detaillering completeren op bescheiden wijze de idyllische sfeer van een Zorgcampus, die zich naast de fraaie landschappelijke “setting” onderscheidt door een hoog voorzieningenniveau.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.