Concept

De Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht helpt mensen met een psychiatrische achtergrond om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. Dit omvat naast hulp bij wonen en woonvaardigheden ook hulp bij sociale contacten, financiën, gezondheid en dagbesteding. Op deze manier kunnen bewoners een gewoon leven leiden dat in overeenstemming is met hun eigen wensen en mogelijkheden.

Deze doelstelling van de SBWU krijgt onder andere gestalte in de zojuist gereedgekomen nieuwbouw, die een onderdeel is van de vernieuwing van de Noordzeestraat en omgeving.  Hierbij zijn bouwblokken met verouderde en slechte woningen vervangen door nieuwbouw naar een ontwerp van Spring architecten.  Het kleinschalige en vriendelijke karakter van de wijk is in het ontwerp bewaard. Het gebouw van de SBWU is een vanzelfsprekend onderdeel van de architectuur van de wijk; de bewoners kunnen hun plaats vinden in de afwisselende sociale context van de buurt.

De ongeveer 28 bewoners hebben een geheel zelfstandig appartement; de ligging van de woningen met de voordeuren rondom een binnenhof biedt mogelijkheid voor contact met anderen. Daarnaast is er ruimte om samen te koken, eten of andere activiteiten te organiseren. Verder is voorzien in ruimten voor het begeleidend personeel.

Het gehele project rondom de Noordzeestraat is opgezet door woningcorporatie Bo-Ex en past in het programma ‘Utrecht vernieuwt’, een samenwerking tussen corporaties en de gemeente. De goede samenwerking tussen Bo-Ex en SBWU maakte het mogelijk om de SBWU locatie Noordzeestraat te realiseren.

 

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.