Industrieel, Flexibel en Demontabel voorbeeldproject

Concept

Vlakbij metrostation Tussenwater in Hoogvliet vormt dit sculpturale woonblok de entree van deze nieuwe wijk. Het markante gebouw voor corporatie Woonbron bestaat uit 52 huurappartementen, gesitueerd boven twee scholen, een kinderdagverblijf en een ruimte voor naschoolse opvang. De parkeerlaag op de tweede verdieping is via een autolift bereikbaar, omdat de beperkte locatie te weinig ruimte bood voor een oprit. Na voorcalculaties bleek een hoger gelegen parkeerlaag goedkoper dan een parkeerkelder.

Door de grote verdiepingshoogte van 3,10 meter en beukmaten met een overspanning van 7,50 meter is het plan flexibel en gemakkelijk veranderbaar. De scholen zijn te verbouwen tot kantoren of winkels, de parkeerruimte op de tweede verdieping kan ook een andere invulling krijgen. De royale overspanning biedt de sociale huurwoningen diverse inrichtingsmogelijkheden in de toekomst. Voordeuren kunnen van plaats veranderen, goten langs de bouwmuren maken een vrije plaatsing van de keuken mogelijk. 

De zware geluidsbelasting van de nabijgelegen verkeersinfrastructuur op de gevels vroeg om de toepassing van een gebalanceerd ventilatiesysteem. Door de warmteterugwinning en het lagetemperatuursysteem van de vloerverwarming komt de energieprestatiecoëfficiënt uit op 0,95 een waarde die rond de eeuwwisseling ver beneden de bouwbesluitnorm lag. De gebouwstructuur is grotendeels van prefab beton opgetrokken en bekleed met oranje keramische tegels.

De Stuurgroep Experimentele Volkshuisvesting (SEV ) van het ministerie van VROM heeft Het Scharnier dan ook het vignet demonstratieproject Industrieel Flexibel en Demontabel bouwen gegeven en een forse subsidie ter beschikking gesteld.

 

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.