Woningbouwproject van de eeuw: 3e plaats

Concept

 

De aandacht van de media voor het woningbouwproject van de eeuw, georganiseerd door de vereniging van woningcorporaties Aedes, heeft rond de eeuwwisseling een aardige staalkaart van de Nederlandse volkshuisvesting opgeleverd. Opvallend was daarbij de uitverkiezing van het project De Wandelmeent in Hilversum op de derde plaats naast nummer een en twee, respectievelijk de Amsterdamse P.L.Takbuurt (amsterdamse school) en het complex de Eendracht (nieuwe bouwen)in Rotterdam.

Naast de architectonische kwaliteit, de bewonerswensen, duurzaamheid, de leefbaarheid van de woonomgeving en de stedebouwkundige inpassing keek de jury naar de betekenis van het project voor de ontwikkeling van de sociale woningbouw.

 

 

 

Het ontwerp is volledig aangepast aan de wensen van de bewoners, waarbij men heel creatief is omgegaan met de bestaande regels en dapper het hoofd heeft geboden aan de ingewikkeldheid van de verschillende wensen van een diverse groep van bewoners. Experimenteel en controversieel van aard, blijkt het plan uit 1974 van architectenbureau Leo de Jonge, Dorst, Lubeek, de Bruijn, de Groot en partners (projectarchitecten L. de Jonge en P. Weeda) tot zelfs onze eigen verrassing naadloos aan te sluiten bij de politieke trend van vandaag. Iedereen heeft het immers sinds de crisis over de wens van de consument…. Het oorspronkelijke concept houdt nog steeds stand en er heeft geen verloedering plaatsgevonden.

Een mooiere illustratie van onze doelstelling om opdrachtgevers en gebruikers  door middel van een optimale communicatie te bedienen met creatieve concepten kunnen wij ons niet voorstellen voor dit oude project op de site van Spring architecten.

 

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.