open plek in het bos

Concept

Onderwijsconcept

Binnen deze school is er gekozen voor clusters van vier lokalen om op deze manier onderwijsteams te kunnen vormen en samenwerking te stimuleren. Deze vier lokalen zijn steeds gegroepeerd rondom een gezamenlijke ruimte, ter grootte van een lokaal, voor leerlingactiviteiten buiten de klas. Doordat de gemeenschappelijke ruimten direct aansluiten op de grote multifunctionele ruimte in het midden van de Brede School zijn er bijna geen gangen in de school.

Multifunctionaliteit

In het midden van de school bevindt zich de agora (de centrale ruimte). Een voorziening die door de bijdrage van de Stichting Parochiehuis een extra dimensie heeft gekregen. Deze ruimte bestaat uit een fors podium en een grote open ruimte. Het podium (dat ook als extra onderwijsruimte kan worden ingezet) staat ook in verbinding met het speellokaal (met spiegelwand). De Stichting Parochiehuis, Het Historisch Genootschap, De Theresiaschool en een dansgroep maken soms gelijktijd, soms afzonderlijk en soms gezamenlijk gebruik van deze ruimten. Er is op deze wijze een grote mate van multifunctionaliteit gerealiseerd. De sportvoorziening is afzonderlijk in de avonduren te gebruiken; overdag is deze gewoon vanaf de centrale ruimte bereikbaar. Een complexe opgave met een ogenschijnlijk eenvoudig resultaat.

Functionaliteit en Levensduur

De drie clusters die zich als vorm manifesteren zijn met een stalen draagstructuur geconstrueerd. Door het eenvoudig weghalen van wanden ontstaat er één grote opnieuw indeelbare ruimte van ongeveer 300 m2. Vanwege deze draagstructuur kunnen geringe aanpassingen eenvoudig worden uitgevoerd.

In het kader van frisse scholen en duurzaam bouwen wordt gebalanceerd geventileerd met warmteterugwinning en is de school grotendeels voorzien van vloerverwarming. Na twee jaar van gebruik is de organisatie van de school zeer tevreden over het functioneren en binnenklimaat in de school. Het hout aan de buitenkant is op een speciale manier behandelt met “was”, waardoor de gevel vuil en waterafstotend is geworden.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.