plekken en pleinen

Concept

Twee parallelle lijnen sturen de plaatsing van de functies op de locatie. De geluidsgevoelige functies (de twee scholen Twa Fisken en Nijdjipskoalle, fysiotherapie, de kinderopvang, de peuterspeelzaal en de BSO) in een strooipatroon aan de dorpszijde en de geluidsongevoelige functies (de sporthal, de sportzaal, het café en het theater) als functionele buffer tegen het geluid aan de zijde van de snelweg. Tussen deze twee zones ligt de centrale voorzieningenruimte die het hart en adres is voor de verschillende functies in deze brede school.


Door de gebouwdelen compact te organiseren gaan er meer plekken en pleintjes ontstaan en minder gangen. De tarraruimten van de geluidsongevoelige functies in de centrale ruimte worden geconcentreerd zorder er een hart ontstaat. De geluidsgevoelige functies als de kinderopvang en het basisonderwijs worden in natuurlijke, zachte vormen  vormgegeven met materialen van bamboe, houten latten en shingles. De grootschalige (sportieve) functies en het parkeren  vormen een contrast met de zacht vormen en zijn als stalen beschermers vormgegeven. In het gebouw komen deze fenomenen samen.


De geluidsongevoelige functies (het zwembad, het centrum van het theater, het café en de sporthal) komen onder een groot dak te liggen. Een groot dak met een 'spacedak'systeem, waarin integraal de energetische constructie en bouwfysische aspecten worden opgepakt. De werelden onder het dak zullen door houten spanten een natuurlijk karakter gaan weergeven met een frisse en gezonde uitstraling.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.