conceptueel bouwen zonder standaard

Concept

In een dubbele boog zijn er twee lange rijen geschakelde woningen en twee-onder-een-kap huizen gerealiseerd in deze nieuwbouwwijk langs het Merwedekanaal. De woningbouw is afgeleid van een vorm van conceptueel bouwen, namelijk de W&R woning van BAM. Dit concept is begin jaren 90 door Spring architecten ontwikkeld (destijds leodejonge-architecten voor HBG) om betaalbare en aantrekkelijke woningen te realiseren in het goedkopere en middeldure marktsegment. Doorontwikkeling heeft geleid tot een bottom-up benadering van het bouwproces, waarbinnen een gevarieerde verschijningsvorm kan worden gerealiseerd. De aanpak is inmiddels al jarenlang een succesvol product van BAM woningbouw.

Het project Blankenborgh bestaat uit 102 woningen, die door een verticale parcellering en een pronte dakopbouw individueel herkenbaar zijn, terwijl door de afwisselende kleurstelling tegelijkertijd de samenhang gewaarborgd is. De assymmetrische twee-onder-een-kap woningen worden geschakeld door garages en presenteren zich nog individueler dankzij een uitgekiende verschuiving van de plattegrond. Vanwege de flauw gebogen gevelwanden is het ritme van de bouwblokken nog beter afleesbaar en ontstaat er een herkenbare woning binnen een grote mate van ruimtelijke samenhang van de wijk. Daartoe is de materialisatie met de andere deelprojecten ook op elkaar afgestemd.

Bijzonder was het initiatief van een tiental ouderparen om zes huizen voor hun gehandicapte kinderen geschikt te maken voor ‘zo gewoon mogelijk wonen’.Ze hebben allen een eigen kamer en een gemeenschappelijke huiskamer. Drie rijenwoningen zijn onderling verbonden met een ‘opgedikte’ tuinmuur aan de kop van het blok, waar ‘De Regenboog’ ontsloten wordt. In deze strook laagbouw zijn diverse facilitaire ruimten ondergebracht. Het succesrijke ouderinitiatief heeft inmiddels op diverse plaatsen ook navolging gekregen.

 

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.