Baken op de zuid-hollandse eilanden

Concept

De skyline van Hellevoetsluis wordt gedomineerd door een woningbouwcomplex op het kruispunt van twee hoofdontsluitingswegen. Het gebouw bestaat uit een 14 verdiepingen hoge toren en een onderbouw met twee laagbouwvleugels op een halfverdiepte parkeergarage. Het project is ontworpen voor de ontwikkelende aannemer NBU, die een heldere bouwmethodiek wist te koppelen aan de pragmatische estethiek van Spring architecten. Design&Build in optima forma!

De gevels langs de Amnesty Internationallaan vroegen om veel aandacht vanwege de geluidsproblematiek. In de toren zijn de balkons en loggia’s van het verkeerslawaai af vooral op het zuiden en westen georiënteerd. Een geluidscherm van glazen bouwstroken schermt de binnenhof boven een vleugel af. Aan de verkeersluwe zijde richten de appartementen boven de parkeergarage van de andere vleugel zich op de straat en het openbaar groen. De torenappartementen oriënteren zich op de zon en hebben uitzicht over de vesting en de haven. In de hoofdentree onder de toren is de hoekverdraaiing met de locatie is opgelost.

Het gebouw is sculpturaal vormgegeven in een donderbruine baksteen. In het volume zijn verticale en horizontale insneden gemaakt waarin balkons en loggia’s zijn ondergebracht. Deze terugliggende vlakken zijn licht in tegenstelling tot het gebouw dat donker van kleur is. De geleding van de bouwmassa geeft schaal en maat aan dit herkenningspunt in de omgeving. Door de combinatie met onderhoudsvrije lichte eternite bekleding manifesteren ook de verdekte galerijen en uitkragende balkongevels van de onderbouw zichzelf uitnodigend. De toren wordt beëindigd met een penthouse. Door het dak ter plaatse van de lifthal op de bovenste verdieping op te tillen en rondom te voorzien van glas ontstaat er een lichtbaken, dat van ver af te zien is.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.