HERSTRUCTURERING IN HET DORP

Concept

 

In opdracht van de plaatselijke woningbouwvereniging heeft Spring architecten na een selectie een plan ontworpen om de sterk verouderde bebouwing langs de Middelweg te vervangen. Deze straat is een historische verbinding vanaf de Lekdijk naar Alblasserdam en kruist nu de oost-west verbinding die de oorspronkelijke wijken Dorp en Middelweg met elkaar verbindt.

Het plan betreft een eigentijdse combinatie van 2 appartementenblokjes met ieder 15 appartementen en een strook met 14 levensloopbestendige woningen. De vooroorlogse diepte van de percelen maakte het mogelijk om de appartementenblokken de hoek om te vouwen met twee beuken en de drie blokken met eengezinswoningen terug te leggen, waardoor er een ruim straatprofiel is ingekaderd. 

 

 

Om de hoogte van 3 bouwlagen visueel te reduceren is er voor gekozen om de bovenste verdieping van de gemetselde appartementenblokken met witte leien te bekleden. Desondanks liep de uitvoering jarenlange vertragingen op door ongenuanceerde bezwaarschriften over de bouwhoogte van het plan. Het plan kent bijzonder ruim opgezette plattegronden voor de sociale huursector. Zo hebben de appartementen een eetkamer aan de galerij, terwijl de woonkamers en de riante loggia’s op straat uitkijken. De bouwstructuur omsluit een semi-openbare binnentuin waar ook de bergingen aan gelegen zijn. De eengezinswoningen liggen aan een ruim plantsoen en kennen een grote mate van flexibiliteit vanwege de zogenaamde nultredeplattegrond: het is ook mogelijk om beneden te slapen. Uiteindelijk toonden zowel omwonenden als bewoners zich content met het resultaat vanwege het surplus aan ruimte en gebruiksmogelijkheden.

 

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.