een wijk voor jong en oud

Concept

De Drentse Buurt in Alblasserdam bestond uit 174 na-oorlogse eengezins woningen. De technische problemen bij deze woningen waren zo groot dat men in overleg met de bewoners besloten heeft de woningen te slopen en nieuwe eengezins woningen en appartementen terug te bouwen. In samenspraak met de buurtbelangen vereniging is er een nieuw plan ontwikkeld. De wens van de bewoners bij de herstructurering van de Drentse Buurt was het bestaande intieme karakter van de buurt te behouden, met aandacht voor veiligheid en speelplekken. Dit resulteerde in een centraal groen midden gebied ‘De Drentse Hof’. Een plek die de vorige intimiteit en beslotenheid van de Drentse Buurt op een nieuwe manier tot uitdrukking moet brengen.

Aan de Plantageweg, een van de belangrijkste verkeersaders door Alblasserdam, zijn de appartementen gesitueerd. Het stedelijk karakter dat zo verkregen wordt past goed bij deze weg. Langs de overige randen zijn eengezins woningen gesitueerd. De straten aan de rand worden ingericht met grasbermen en bomen om het laan karakter van deze straten te versterken. Op de hoeken van de Prins Bernhardstraat zijn twee onder een kapwoningen gesitueerd die aansluiten op de twee onder een kapwoningen daar. De gevels van de eengezinswoningen langs de randen zijn stedelijk. De kap begint op de tweede verdieping in tegen stelling tot de woningen rondom de centrale hof. Om het intieme karakter van de hof te versterken zijn deze woningen kleiner, de kap begint bij de 1e verdieping. De borstwering van het keukenraam is laag zodat er goed uitzicht is op het centrale plein.

Het parkeren is op een aantal plekken geconcentreerd. Uitgangspunt is om de auto zoveel mogelijk uit het beeld van de centrale ruimte te houden. Gekozen is om de parkeerplaatsen in de hoeken van de centrale ruimte te plaatsen. Langs de randen zijn er parkeerplaatsen onder de bomen opgenomen. De appartementen parkeren half verdiept onder het appartementen complex. De appartementen en de woningen zijn verticaal vormgegeven. De woningen hebben een individuele uitstraling gekregen door het toepassen van een verticaal dakkapel element. Deze dakkapel vormt een markant accent doordat twee verticale stijlen van de dakkapel doorlopen langs de gevel naar de begane grond. Het gehele project wordt uitgevoerd in een donker rode steen en een oranje dakpan. Door het toepassen van een witte steen op de kopgevels van de eengezins woningen en het appartementen gebouw wordt de entree gemarkeerd naar de ‘Drentse Hof’.

Resultaat

Gerelateerde projecten

Bekijk ook een van onze andere projecten van dezelfde aard.